Όλοι γνωρίζουμε την σχέση που έχουμε , σαν λαός , με το κρασί από την αρχαία Ελλάδα ακόμα όταν είχαμε «εξαγωγή» οίνου από την Θάσο προς άλλες πόλεις-κράτη τότε ,όπου υπήρχε και σχετικός νόμος που δεν επέτρεπε σε καράβι που μετέφερε άλλο κρασί να δέσει στη Θάσο για να αποτραπεί έτσι η πιθανότητα νοθείας του «Θάσιου οίνου».Το κρασί προσδίδει κύρος και επισημότητα σε ένα γεύμα και δημιουργεί ατμόσφαιρα ,μας δίνει μια αίσθηση πληρότητας και ευχαρίστησης . Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τα συνδυάσουμε και όπως χαρακτηριστικά λέει Έλληνας οινολόγος και συγγραφέας : είμαστε οι κουμπάροι που παντρεύουμε την «νύφη» εννοώντας το φαγητό με τον «γαμπρό» ,φυσικά, εννοώντας το κρασί.
Αυτό βέβαια δεν προϋποθέτει ότι θα μπούμε και σε έξοδα όπως γίνεται συνήθως με τις «κουμπαριές»! Για το καθημερινό μας τραπέζι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πάνω από 10 € για να αγοράσουμε ένα μπουκάλι κρασί . Και πιθανόν δεν θα το πιούμε σε μια μέρα . Μια φτηνότερη λύση είναι το χύμα κρασί το οποίο όμως είναι αμφιβόλου ποιότητας και καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για…μαγείρεμα.
Η οινοποίηση στην Ελλάδα έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια , εκεί που όλοι ξέραμε την παραδοσιακή ρετσίνα που ανάθρεψε τόσες γενιές Ελλήνων τώρα καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 40 ελληνικές ποικιλίες , 15 ξένες που καλλιεργούνται πλέον στην Ελλάδα και τους συνδυασμούς αυτών .
Συνέπεια αυτού είναι να κυκλοφορούν κρασιά πολύ καλής ποιότητας ,λόγω
ανταγωνισμού , και να έχει ο καταναλωτής τεράστια δυνατότητα επιλογής με βάση το γούστο και την οικονομική του κατάσταση . Και εδώ βέβαια ισχύει ο κανόνας «ότι πληρώνεις , παίρνεις » .
Ένα μπουκάλι κρασί αποτελεί επίσης ένα πολύ ωραίο δώρο και μας βγάζει από την δύσκολη θέση του τι να διαλέξουμε για κάποιον που γιορτάζει και το καλό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι 2 φιάλες κρασί συνήθως στοιχίζουν λιγότερο από 1 φιάλη από κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό ( π. χ. ουίσκι ) .
Η ερώτηση βέβαια κάποιου που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από τα κρασιά είναι : τι κρασί να διαλέξω ? Η απάντηση είναι απλή. Πηγαίνετε σε μια κάβα και πείτε στον πωλητή τι θα μαγειρέψετε για να σας πει με ποιο κρασί θα συνδυαστεί καλύτερα , πόσα χρήματα διαθέτετε και αν θέλετε να δοκιμάσετε κρασί κάποιας συγκεκριμένης περιοχής ρωτήστε για αυτήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου