Μαυροδάφνη
Συνώνυμα
• Μαυροδαφνίτσα
• Μαυροδράμη
Είναι μια έγχρωμη ελληνική ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο (κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας) και σε ορισμένα Ιόνια νησιά (κυρίως στην Κεφαλλονιά). Από την ποικιλία αυτή, μόνη της ή σε συνοινοποίηση κατά 50% με την ποικιλία Κορινθιακή μαύρη, παράγονται οι ερυθροί γλυκείς οίνοι Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) "Μαυροδάφνη Πατρών" και "Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας".
Πρόκειται για ποικιλία μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Διαμορφώνεται σε κυπελλοειδή ή γραμμοειδή σχήματα μόρφωσης Royat και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Παράγει κατά μέσω όρο δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό, τα οποία βρίσκονται συνήθως στον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Είναι μέτρια ευαίσθητη στο ωίδιο αλλά ευαίσθητη στον περονόσπορο, την ανθόρροια και την ξηρασία. Για παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η καλλιέργειά της σε βαριά και γόνιμα εδάφη και να δέχεται έγκαιρες και σωστές καλλιεργητικές επεμβάσεις.
Τα σταφύλια της είναι συνήθως μετρίου μεγέθους, επί το πλείστον αραιόρογα και έχουν κυλινδροκωνικό σχήμα. Οι ράγες είναι μετρίου μεγέθους και σφαιρικού σχήματος. Ο φλοιός είναι κυανομελανού χρώματος, με επιδερμίδα χονδρή και ανθεκτική και η σάρκα είναι άχρωμη και χυμώδης.
Χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων
Η ποικιλία αυτή είναι από τις καλλίτερες ελληνικές ποικιλίες για την παραγωγή ερυθρών φυσικών γλυκών οίνων, κατάλληλων για παλαίωση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν βαθύ ρουμπινί χρώμα και η ωρίμανσή τους σε δρύινα βαρέλια διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Μπορούν όμως να παραμείνουν για ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια μέχρι και οκτώ χρόνια, οπότε και αναπτύσσονται ιδιαίτερα αρώματα. Σε αυτούς του οίνους ανιχνεύονται αρώματα όπως κεράσι, βανίλια αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου